Tannkrone

Krone, eller tannkrone, er et ord som brukes om en kunstig konstruert tann. Kroner er som regel laget av porselen og er alltid tilpasset bittet til pasienten. En tannkrone ser ut som en vanlig tann, og festes som en slags kapsel til resten av tannen som er ødelagt.

Når kan jeg trenge en krone?

Dersom en tann er for ødelagt til å kunne repareres på vanlig vis, vil vi ofte anbefale å sette på en krone. Når man har hull i tennene, er det vanlig å fjerne den delen av tannen som er påvirket av karies, for så å legge inn en fylling. Noen ganger er tannen angrepet på en slik måte at delen som fjernes er for stor til at tannen alene er sterk nok. I slike tilfeller vil vi sette å en krone.
Et annet tilfelle hvor en krone kan bli nødvendig er hvis hele eller store deler av tannen er knekt. Ofte brukes en plastfylling til å gjenopprette de ødelagte delene, men av og til er dette ikke nok.

Krone på rotfylt tann

Vi anbefaler ofte å sette krone på en rotfylt tann. Og jo før jo bedre, fordi en rotfylt tann kan knekke dersom man biter på noe hardt. Ved rotfylling fjerner vi nerven i tannen, og smerten er borte vil vi ofte dekke tannen med en krone. En rotfylt tann er nemlig svekket og tørker ut.
Mange venter for lenge med å få laget krone på grunn av økonomi, men dette kan bli dyrere i lengden. Dersom tannen knekker, kan rotkanalen være til ingen nytte, og du vil trenge implantat og krone.

Hvordan er prosessen med å sette inn en krone?

Når det blir klart at pasienten trenger en krone, begynner vi å forberede tannen der det skal plasseres en krone. Dersom det er nok igjen av tannen til å forme et underlag for kronen, sliper vi tannen ned til det gjenstår en pilar som kronen kan settes oppå. Hvis det kun er tannroten som er igjen, så setter vi inn en stift som skal fungere som støtte for kronen.
Når tannen er forberedt for å kunne få en krone, tar vi et avtrykk av tennene dine. Avtrykket brukes av våre tannteknikkere for å lage kronen slik at den passer munnen og bittet ditt. Fargen på kronen bestemmes ut ifra en fargeskala, for at den skal ha samme farge som resten av tennene dine.
Når kronen er klar, kaller vi deg inn til en tannlegetime. Kronen settes inn og sementeres fast i underlaget. Vi pusser bort overflødig bindemiddel og sørger for at den nye tannen passer like godt inn som en av de gamle. Med god munnhygiene vil den nye tannen få et fint liv i munnhulen din, og vil kunne gi deg glede og god bittfunksjon i mange år framover.

Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon: 21 38 60 65 , eller send oss en E-post til: post@oslosentrumtannklinikk.no