Tannbleking
Tannbleking
Tenner kan av ulike årsaker være misfarget, men kan ofte blekes på en skånsom og enkel måte. Utvendig tannbleking, slik vi kjenner det i dag, ble introdusert først i 1989. I EU/EØS er tannblekemidler klassifisert som kosmetikk. EU-reguleringen innebærer at de fleste tannblekemidler ikke tillates solgt på grunn av for høyt innhold av det virksomme stoffet hydrogenperoksid. Tannblekemidler kan imidlertid godkjennes som medisinsk utstyr for bruk av kvalifisert personell i en tannklinikk. Forutsatt at det er brukt på riktige indikasjoner kan tannbleking gi et godt resultat og tennene kan beholde fargen lenge.
Tannbleking med individuelt framstilte blekeskinner
Det er viktig at det benyttes individuelt framstilte blekeskinner. Dette skal sikre at den som bruker blekemiddelet ikke svelger ned blekemiddel og får i seg for store konsentrasjoner av disse stoffene. Selve behandlingen gjør du selv hjemme etter instruksjon fra oss.
Tannbleking kan skje under søvn og krever normalt fra tre til fem netter. For de som ikke ønsker å bruke skinne om natten kan bleking også gjøres ettermiddag og kveld, men dette krever noe mer oppfølging og medfører et høyere forbruk av blekemiddel.
Tannbleking som skal utføres i klinikken ved hjelp av blekemidler i høye konsentrasjoner, ofte i kombinasjon med lys, kan ha store bivirkninger og være skadelig for tennene. Derfor tilbyr Tannhelsesenteret ikke dette.
Tannbleking ved hjelp av skinner bleker tenner hos alle, men ikke alle tenner blir helt hvite. Alle tenner får en litt lysere og blekere fargetone, men sluttresultatet er helt avhengig av fargen som tennene hadde i utgangspunktet.
Det er kun tennene som blir bleket
Husk at det bare er selve tannen som blekes. Tannfyllinger, innlegg eller tannkroner på tennene påvirkes ikke. Disse må eventuelt skiftes ut etter bleking hvis det blir stor fargeforskjell.
Bleking kan med fordel gjentas årlig for å opprettholde resultatet, men da kan det være tilstrekkelig med kortere behandling.
Vanlige bivirkninger i forbindelse med tannbleking
Vanlige bivirkninger i forbindelse med tannbleking er ising i tennene og irritasjon i tannkjøttet. For å begrense bivirkningene er det derfor viktig at det ikke brukes blekemiddel i for høye konsentrasjoner. Det anbefales at man samtidig med tannbleking tilfører fluor gjennom skyllevæske eller tabletter. Dette vil begrense ising i tennene. Irritasjon i tannkjøttet kan begrenses ved at man benytter blekeskinner som passer eksakt til tennene og der det er gjort plass for blekemiddelet. Alt overskudd skal tørkes bort når skinnen plasseres på tennene.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon: 21 38 60 65 , eller send oss en E-post til: post@oslosentrumtannklinikk.no