Behandlinger
VELKOMMEN TIL OSLO SENTRUM TANNKLINIKK
- 21 38 60 65
- post@oslosentrumtannklinikk.no
- Storgata 20, 0184 Oslo
- Mandag – Fredag
- 08:00-18:00
- Lørdag
- Åpent ved akutt behov
- Søndag
- Åpent ved akutt behov
Tannproteser benyttes som oftest for å erstatte naturlige tenner som har forsvunnet. Tannproteser blir laget ved at tannlegen tar et avtrykk av pasientens kjeve og ut fra dette lager man så en protese av stoffet plastakrylat.
Når vi snakker om tannproteser er det i all hovedsak to typer:
Tannproteser sørger for at man igjen har en hel tannrad som fungerer i hverdagen. Det er også vanlig at personer med manglende tenner ser eldre ut fordi ansiktsmusklene blir slappe over lengre tid. Med tannproteser blir huden strammere rundt munnen og noen opplever til og med å se litt yngre ut.
Når man har få tenner merker man virkelig hvor mye de små tingene i livet betyr. Det å kunne tygge og spise et godt stykke kjøtt, det å kunne snakke uten problemer, det at ingen ser rart på deg fordi du ikke har tenner.
Velger du tannproteser er det nødvendig med regelmessige tannlegebesøk slik at vi kan undersøke munnen og protesen. På denne måten sikrer vi en sunn munnhelse og en behagelig passform på tannprotesen.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
21 38 60 65 , eller send oss en E-post til:
Den kanskje viktigste delen av en tannbehandling er selve diagnostiseringen. Uten riktig diagnostisering er det vanskelig å rette opp tannproblematikken og problemene kan fortsette å utvikle seg. En effektiv tannbehandling krever derfor en solid forståelse for hva som utgjør kilden til symptomene pasienten opplever. Ofte er for eksempel smerter i tennene symptomer på at du har karies i munnen. Men det er selvfølgelig ikke alltid slik.
Når riktig diagnose er funnet kan man implementere en egnet tannbehandling. Det er helt avgjørende for resultatet at man utfører en tannbehandling som har dokumentert effekt på gjeldende tannproblematikk. Oslo Sentrum Tannklinikk har kompetanse på alle tannbehandlinger du skulle ha behov for.
Vi deltar jevnlig på seminarer og sertifiseringskurs for nye og innovative behandlingsmetoder innen tannhelse. På den måten vil du som kunde kun få den aller beste behandlingen, på den aller beste måten
Noen diagnoser gir rett til stønad fra det offentlige og dette er noe vi kan vurdere for deg.
Vi har lang erfaring med de fleste problemstillinger rundt tannbehandling. I tillegg vet vi best av alle at tannbehandling ikke er rimelig og derfor vet vi også å ta hensyn til det økonomiske aspektet hos våre pasienter.
I tillegg til tannbehandlinger som avhjelper et konkret problem finnes også profylaktisk (forebyggende) tannbehandling. Behandlingene sørger på en effektiv måte for å redusere risikoen for at det oppstår problemer med din tannhelse. Dette er dessuten en behandlingstype som gjerne utføres på regelmessig basis for å sikre en stabil tannhelse.
Allmenn tannbehandling
Våre allmenne behandlinger omfatter alle de vanlige behandlingene hos tannlegen, som undersøkelser, røntgen, fyllinger, tannkjøttbehandling, fjerning av tenner, rotfylling og fremstilling av kroner og broer.
Som pasient hos oss vil du oppleve å bli ivaretatt fra første møte. Vi jobber hardt, hver dag, for å kunne tilby deg en god tannlegeopplevelse, enten du er den trygge pasienten eller den som er litt redd for tannlegebesøk. Vi har en behagelig og hyggelig atmosfære på tannklinikken, topp moderne utstyr og dyktige og erfarne tannleger med utdanning fra Norge. Vi samarbeider tett med spesialister, anestesileger, fysioterapeut og akupunktører for å kunne tilby et bredt spekter av tannlegetjenester og for å kartlegge den virkelige årsaken til tannhelseproblemet ditt. Vårt mål er å være det foretrukne tannhelsetilbudet for deg.
Allmenn tannbehandling omfatter:
Tannlegeundersøkelse/-konsultasjon og tannrens
Førstegangskontroll / tannlegeundersøkelse (inkluderer røntgen, diagnostikk og grundig puss og rens)
Rutinekontroll hos tannlegen (recall)
Profylaktisk/forebyggende behandling
Reparasjoner av tenner
Tap av tannfylling
Tetting av kariesangrep
Oppbygging av tenner som skyldes fraktur fra tanngnissing
Utbedring av estetikk
Utbytting av amalgamfyllinger
Tannsmerter
Tannsmerter og hevelse
Hull i tennene/ konserverende behandling
Ising i tennene
Visdomstenner
Tanntrekking
Rotfyllinger
Kirurgisk fjerning av visdomstenner
Kirurgisk behandling (tanntrekking, operasjon av dypliggende rot, m.m… )
Oral protetikk
Tannkroner
Tannbroer
Implantatbehandling
Tannproteser (avtakbar protese, delproteser og helproteser)
Porselensinnlegg
Fasade
Utskifting av amalgam-fyllinger
Tanngnissing og snorking
Tanngnissing og bittskinner
Snorking og snorkeskinner
Kjeveleddslidelser
Tannkjøttsykdom (Pyrea), tannløsning, og periodontitt
Blødning i tannkjøttet
Behandling av alle former for tannkjøttsykdommer (periodontitt)
Profylaktisk behandling (rutineundersøkelse og profylaksetiltak)
Rutinekontroll/Recall
Det anbefales at man får undersøkt tenner og munnhule hos tannlege eller tannpleier regelmessig. Hvor ofte varierer fra person til person, og avhenger blant annet av kvalitet på emaljen, produksjon av tannstein, sykdom i munnhulen mm., men for de fleste vil en gang pr år være tilstrekkelig. Profylaktisk / forebyggende behandling hos tannlegen er svært viktig. Da får vi mulighet til å veilede deg i forhold til din tannhygiene, renset tennene dine, fjernet tannstein og forbygget fremtidige problemer både med tannkjøtt og hull.
Vi tilbyr også noe som ofte kalles ‘tann-SPA’ (Airflow-polering), det vil si at man får en saltblåsing av alle tennene som har en forebyggende og langtidsvirkende effekt. Den har god smak, gir en god opplevelse, samt friskere og hvitere tenner.
Fjerning av amalgam
I Norge fikk vi forbud mot amalgam som fylling i hull i 2008. Det anbefales at du erstatter disse med moderne fyllingsmateriale, som ikke bare er bedre for helsen din men også estetisk penere. Vi gjør en uforpliktende undersøkelse og setter opp et pristilbud til deg om du har amalgamfyllinger du ønsker å bytte.
Oslo Sentrum Tannklinikk tilbyr et omfattende knippe av behandlinger av beste kvalitet.
Behandlingene foregår i innbydende omgivelser og med den fremste teknologien innen tannmedisin. På vår klinikk trenger ikke en tannbehandling å være smertefull slik som vi ofte forbinder tannbehandling med.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
21 38 60 65 , eller send oss en E-post til:
post@oslosentrumtannklinikk.no
TANNKJØTTSYKDOM (PERIODONTITT)
Har du et tannkjøtt som blør, eller puss som siver ut av en tann? Mistenker du betennelse i en tann eller tannkjøttet? Da bør du oppsøke en tannlege så snart som mulig. Om du har en tannkjøttsykdom er det viktig å få hjelp på et tidlig stadium for å unngå at tennene løsner og faller ut. En tannlege kan finne ut av årsaken til blødning i tannkjøttet, og andre tannkjøttplager som betennelse. Dersom du får påvist tannkjøttsykdom (periodontitt) har du rett til refusjon for dine tannlegeutgifter fra HELFO.
HVA ER TANNKJØTTSYKDOM (PERIODONTITT/PYREA, GINGIVITT)
Gingivitt er en betennelse i tannkjøttet som oppstår når bakteriebelegg brer seg nedover tannhalsen under tannkjøttet. Symptomene kan være moderate som dårlig ånde, rødt og hovent tannkjøtt eller blødninger, men gingivitt oppdages som regel først av tannlegen. Gingivitt kan behandles, men ubehandlet gingivitt kan utvikle seg til periodontitt.
Periodontitt forårsakes i likhet med gingivitt av at bakteriebelegg brer seg nedover tannhalsen under tannkjøttet, men denne betennelsen rammer fibrene som fester tennene til kjevebenet og ikke bare tannkjøttet. Periodontitt fører til en gradvis reduksjon av tannens feste til kjeven og i verste fall kan tannen løsne. Periodontitt kommer snikende og har ofte færre synlige symptomer enn gingivitt. Ødeleggelsen fra periodontitt kan gå så langt før man oppdager sykdommen at det første symptomet vises ved en eller flere løse tenner. Sykdommen er i de fleste tilfeller mulig å behandle, men periodontitt kan blusse opp igjen selv etter at den er behandlet dersom pasienten ikke opprettholde gode rutiner for munnhygiene etter behandling.
Periodontitt/Pyrea er en fellesbetegnelse på fagspråk for ulike varianter av tannkjøttsykdommer. En tannkjøttsykdom kan ramme alle. Ofte oppstår det med alderen og forekommer hyppigere jo eldre vi blir. Tannkjøttsykdommer er mye mer utbredt nå enn før. I hovedsak skyldes dette høyere levealder, men det finnes også aggressive varianter av sykdommen som rammer unge mennesker så tidlig som i 20-30-årene. Dersom man bruker forebyggende medisiner daglig, som blodfortynnende, kolesterolsenkende og blodtrykksmedisin, er det også større sannsynlighet for å utvikle tannkjøttsykdom. Det er viktig å oppsøke en tannlege så fort du mistenker tannkjøttsykdom, slik at din tannlege kan stille rett diagnose og starte på en tilpasset behandling så tidlig som mulig dersom du får påvist tannkjøttsykdom. Da vil det være gode mulighet for å unngå å miste tennene.
Utfordringen med tannkjøttsykdommer generelt er at det er krevende å oppdage og dermed få stilt rett diagnose. Sykdommen vil utarte seg forskjellig fra pasient til pasient, avhengig av kjønn og alder. Får du som pasient rett diagnose og tilpasset behandling på et tidlig stadium, er det gode sjanser for at du får beholde tennene lenge. Våre tannpleiere og tannleger har lang erfaring og svært god faglig kompetanse på dette fagfeltet, og kan hjelpe deg til en rask behandling.
HVA FORÅRSAKER TANNKJØTTSYKDOMMER
Rundt hver tann er det en lomme av tannkjøtt. I denne lommen finnes det flere hundre skadelige bakterietyper som utsondrer stoffer og bakteriebelegg som brer seg nedover tannhalsen under tannkjøttet og som svekker tannfestet. Hvi du lar sykdommen gå for langt uten å behandle den, blir selve kjevebeinet rundt de angrepne tannrøttene ødelagt av betennelsen, og som resultat blir tannen løs og må trekkes.
Felles for alle typer tannkjøttsykdommer er at det rammer vevet rundt tannen, uavhengig av om man alltid har hatt sterke tenner og lite hull. Sykdommen kan ta tid å oppdage og vil utarte seg forskjellig fra person til person. Periodontitt forårsakes av spesielle bakterier som de fleste av oss har i munnhulen, men det er bare hos noen enkelte at det utvikler seg til sykdom. Tilstanden utvikler seg gradvis og langsomt, og ofte uten noen form for smerter, hevelse, eller blødning i startfasen. Det kan dermed være vanskelig for pasientene å vite når det er på tide å oppsøke en tannlege for plagene. Det er nettopp derfor er det så viktig å oppsøke en tannlege regelmessig for å undersøke den generelle tannhelsen, og å eventuelt avdekke og behandle en tannkjøttsykdom.
SYMPTOMER
Ofte rammer tannkjøttsykdom (periodontitt eller pyrea) vevet rundt en eller flere tenner. Sykdommen kan ramme alle, selv personer med friske tenner helt uten hull. I enkelte tilfeller kan tannkjøttsykdommen føre til tydelige symptomer som blødninger, dårlig ånde og dårlig smak i munn. Ikke alle opplever blod eller ømhet fra tannkjøttet, og enkelte opplever ingen eller få symptomer i starten. Fordi symptomene er så uklare og gjerne få i starten, kan det dessverre ofte ta lang tid før pasientene oppsøker en tannklinikk for å få hjelp. Senere i utviklingen kan symptomene være mer synlig som at tenner flytte på seg eller ‘vandrer’, men da kan det også være for sent å redde tennene som er angrepet. I verste fall kan tannkjøttsykdommen svekke tannfestet og føre til tannløsning slik at tenner må trekkes. Dermed er det viktig å ikke gå lenge med symptomer uten å få det sjekket hos en tannlege. Derfor er det anbefalt med årlige tannlegeundersøkelser for å få avdekket eventuelle tannkjøttsykdommer så tidlig som mulig.
Du kan selv være oppmerksom på følgende symptomer, og ta kontakt med en tannlege dersom du opplever:
Vedvarende dårlig ånde og dårlig smak i munnen
Blødning fra tannkjøttet (gingivitt) ved tannpuss, eller blod fra tannkjøttet når man spiser for eksempel et eple eller annen hard mat
Ømt tannkjøtt
Forandring i tannkjøtt (tannkjøtt som kryper oppover)
Puss eller materie/ betennelsesvæske som siver ut fra en tann
Tenner som er løse eller flytter på seg (‘vandrer’)
SPESIELT UTSATT PASIENTGRUPPE
Tannkjøttsykdommer kan oppstå som følge av dårlig tannhelse, immunsystem, medisinbruk og genetikk.
Selv om tannkjøttsykdom kan ramme alle, er enkelte pasientgrupper mer utsatt. De aller fleste tannkjøttsykdommer oppstår som følge av utilstrekkelig renhold av tennene, og ses ofte i sammenheng med røyking. Eksempler på personer som hyppigere opplever å få tannkjøttsykdom er også diabetikere og personer som benytter enkelte forebyggende medisiner som blant annet blodfortynnende og kolesterolsenkende medisiner, blodtrykksmedisin eller medisiner mot epilepsi. Dersom du bruker slike medisiner må du derfor informere din tannlege om dette.
Verdt å merke seg:
Diabetikere er mer utsatt for tannkjøttsykdommer
Blodfortynnende medisiner gjør behandlingen vanskeligere på grunn av fare for økt blødning
Røyking fremmer beinsvinn i kjevene, og svekker immunforsvaret. Det gjør tilstanden av en tannkjøttsykdom mer alvorlig. Behandlingen vil heller ikke virke like effektivt på røykere
Enkelte forebyggende medisiner mot blant annet høyt blodtrykk og epilepsi kan medføre at tannkjøttet vokser mer enn det skal, noe som gjør det svampete og at det vokser nedover tennene. Denne tilstanden kalles LIGO (legemiddelindusert gingival overvekst). Det er derfor viktig å informere din tannlege om du bruker slike medisiner, og sørge for å opprette dialog og samarbeid mellom din fastlege og tannlege
DIAGNOSTISERING
Vår tannklinikk har moderne utstyr og spesialinstrumenter som kan avdekke tannkjøttsykdom (periodontitt). Vi benytter digital røntgenundersøkelse under alle undersøkelsene/konsultasjonene for å kunne avsløre eventuelle sykdommer i og rundt tannkjøttet. En erfaren tannlege kan ut fra røntgenbilder etter en helt vanlig undersøkelse diagnostisere tannkjøttsykdom ved å kartlegge om det er oppstått tap av ved og bein rundt en angrepet tann. Noen ganger tas et par bakterieprøver. Påviser tannlegen periodontitt, måles avstanden mellom tannkjøttskanten og kjevebenet for å finne ut om noe av kjevebenet har gått tapt. Tapt kjeveben kommer ikke tilbake, men med riktig behandling kan utviklingen stabiliseres slik at ikke mer kjeveben brytes ned.
BEHANDLING AV TANNKJØTTSYKDOMMER
Dersom det blir påvist periodontitt vil alt bakteriebelegg fjernes fra tannroten under tannkjøttet med spesialinstrumenter. Dette gjøres i flere omganger. Under en periobehandling renses lommene rundt tannfestet med spesialinstrumenter så sykdommen kontrolleres og ikke kommer tilbake. Denne behandlingen har ingenting med karies å gjøre, og er en helt annen behandling enn plombering/fylling av hull.
Svært utsatte tenner må ofte trekkes, dette til tross for at det ikke er store smerter. Dersom tannkjøttsykdommen har kommet veldig langt i prosessen hender det at det må utføres kirurgiske inngrep for å stanse infeksjonsspredningen. Disse inngrepene utføres av en tannlege eller en spesialist på periodontale sykdommer (periodontist). Antibiotika er også noen ganger nødvendig og effektivt for å dempe betennelsen.
Ved tap av tenner som påvirker bittfunksjonen eller estetikk, kan pasienten velge å få satt inn tannerstatning. Ofte vil man da benytte seg av en tannbro eller implantatbehandling, som rehabiliterer bittfunksjonen funksjonelt og estetisk. Dersom tanntap som følge av periodontitt skal erstattes med implantater, må kjevebenet være sterkt nok og sykdommen være ferdig behandlet. Tåler ikke kjevebenet innsettelsen av en skrue som et implantat krever, kan det gjennomføres kirurgisk benoppbygging av kjevebenet eller framstilling av en tradisjonell tannprotese eller tannbro. En tannbro eller tannprotese består av flere sammenkoblede tannkroner. Førstnevnte festes på egne, gjenstående tenner, mens en tannprotese festes i et underlag som legges over gummen. Les mer om tannerstatninger på vår nettside.
Gjennom behandlingen vil din tannpleier eller tannlege gjenopprette din periodentale helse, og også minimere risikoen for at tannkjøttsykdommen igjen oppstår.
FOREBYGGENDE BEHANDLING OG OPPFØLGING
Din egenhygiene er den viktigste forebyggende behandlingen. Puss tennene grundig morgen og kveld. Sørg for å pusse alle tennenes flater rene for bakteriebelegg, men ikke puss for hardt. Bruk deretter mellomromsbørster for å fjerne bakteriebelegg og matrester som ligger mellom tennene. Bruk tanntråd eller tannstikker for å rense mellomrommene mellom tennene som er for små til at mellomromsbørsten kommer til.
Det er viktig å følge de råd og instrukser tannlegen gir for å unngå å utvikle tannkjøttsykdom (periodontitt eller pyrea), men også får å unngå at infeksjonen blusser opp igjen. Som forebyggende behandling er det viktig med regelmessige kontroller og undersøkelser hos tannlegen , ettersom du ofte ikke selv vil oppdage at du har en tannkjøttsykdom i en startfase. Videre er grundig og regelmessig tannpuss og bruk av tanntråd veldig viktig for å unngå tannkjøttsykdommer.
Etter en behandling av tannkjøttsykdom (periodontitt) er det nødvendig at pasienten får jevnlig rens og oppfølging ved regelmessig besøk til tannlegen slik at sykdommen ikke blusser opp igjen. Rutinemessig kontroll av kjevebenet og rens av tennene er viktig for å forhindre at kjevebenet brytes ned ytterligere og at tennene kan beholdes. God daglig munnhygiene er den viktigste forebyggende faktoren, og en stor del av behandlingen av periodontale sykdommer. Før behandling av tannkjøttsykdommer begynner, gis det veiledning i egenhygiene for å forhindre at ytterligere betennelser oppstår
ØKONOMISK STØTTE TIL BEHANDLING AV TANNKJØTTSYKDOM (HELFO, NAV)
Behandling av tannkjøttsykdom (periodontitt eller pyrea) gir deg rett til refusjon fra HELFO. Tannlegene på Oslo Sentrum Tannklinikk er til enhver tid oppdatert på gjeldende regelverk, som sikrer at du får den økonomiske støtten du har krav på. Du vil bli informert om dine rettigheter når du besøker vår tannklinikk. Kostnaden av jevnlig rens og oppfølging hos tannlege dekkes delvis i tilfeller av påvist periodontitt. En større andel dekkes ved større behandlinger. Helfo (folketrygden) gir refusjon ved operative inngrep, og til rens ved tannkjøttsykdom, samt dekke utgifter ved rehabilitering av tannsett som skyldes tannkjøttsykdom. Ved tap av tenner grunnet periodontitt kan en tannerstatning dekkes delvis. Behandling av gingivitt dekkes ikke.
Alle våre tannleger har direkteavtale med Helfo. Det betyr at du som pasient slipper å legge ut for den delen av regningen som trygden dekker. Tannlegen søker Helfo om refusjon og sender oppgjøret direkte til dem.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
21 38 60 65 , eller send oss en E-post til:
Når en tann er så ødelagt at den ikke kan repareres på noen god måte, må den trekkes for å unngå infeksjon og smerter. Store kariesangrep og betennelse i tannkjøttet er de vanligste årsakene til at tanntrekking blir utført. Tannlegen gir deg alltid godt med bedøvelse og inngrepet er normalt helt smertefritt.
Noen ganger sitter tannen så godt fast i kjevebeinet at tannen ikke kan trekkes på vanlig måte. Dette gjelder spesielt visdomstenner i underkjeven. I tillegg kan tannen i noen tilfeller være godt skjult av tannkjøttet som ligger over. I slike situasjoner gjør man da en kirurgisk tanntrekking. Da fjernes noe av tannkjøttet rundt tannen, og tannlegen borrer litt rundt tannen for at man lettere skal kunne komme til. Dersom tannen er vanskelig å få ut i en hel del, deles den opp i biter for så å fjernes. Ved slike inngrep kan det være aktuelt å sy noen sting som fjernes etter ca. en uke. Det er vanlig å ha litt smerter noen dager etter operasjonen, men ved hjelp av smertestillende tabletter fra tannlegen vil smertene i ettertid være minimale.
Dersom det skulle det være nødvendig å trekke en tann, er det opp til deg hvorvidt du ønsker å få den erstattet av en tannbro eller et implantat. Våre tannleger han lang erfaring, høy kompetanse og sørger for at du får en god tannhelse.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
21 38 60 65 , eller send oss en E-post til:
Vi tilbyr undersøkelse og behandling av kjeveleddslidelser. Problemer med kjeveleddet kan behandles med bittskinner og muskeløvelser.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
21 38 60 65 , eller send oss en E-post til:
Når du skal bleke tenner er det viktig at tennene er friske, fri for hull og sprekker og at tannkjøttet ditt er friskt og fint. Vi tar et avtrykk av over- og underkjeven din, og fremstiller to stk. blekeskinner i plast som passer deg perfekt. Dersom du behandler skinnene dine pent, har du dem i mange år.
Du prøver skinnene slik at vi forsikrer oss om at de passer, og demonstrerer blekemetoden for deg samt starter bleke prosessen under oppsyn på tannklinikken. Deretter får du med deg skinnene hjem, sammen med blekegele. Deretter bleker du hjemme etter vår veiledning. Vi følger deg opp underveis i prosessen.
Det finnes mange måter og bleke tennene på. Undersøkelser viser at bleking ikke er skadelig dersom det gjøres på riktig måte.
Overflatemissfarginger forårsaket av mat, drikke og sigaretter kan tannlege eller tannpleier fjerne med pussing. Dersom misfargingen derimot ligger dypere kan bleking være løsningen.
Bleking skal ta litt tid, og derfor bruker vi et skånsomt produkt som er snill mot tennene dine.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
21 38 60 65 , eller send oss en E-post til:
Skallfasetter og skallkroner kan benyttes for å forbedre estetikken og funksjonen i et bitt, i tilfeller hvor annen terapi ikke gir tilstrekkelig resultat. De fremstilles på samme måte som kroner, men minimalt med tannsubstans fjernes. Dette gjør det til en mer vevsbesparende terapiform enn konvensjonelle kroner.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
21 38 60 65 , eller send oss en E-post til:
Manglende tenner kan være både estetisk skjemmende og gi vanskeligheter med å tygge og snakke. En manglende tann vil også føre til at kjevebenet svinner og at leppe og kinn synker inn. Alternativet kan da være bro eller tannimplantat.
En tannbro i odontologi er protetisk behandlingen for å erstatte en manglende tann/tenner for å forbedre funksjon og estetikk.
For å lage bro må nabotennene brukes som forankring. Tannbro er en fast løsning og kjennes som egne tenner. En bro har god prognose, forutsatt at du rengjør tennerne grundig og kommer til regelmessige tannlegebesøk.
Ved fremstilling av bro former tannlegen nabotennene, tar avtrykk og sender avtrykket til tannteknikeren. I mellomtiden får du en midlertidig tannbro. Tannteknikeren lager en bro som består av flere tenner. Fremstillingen er et kunstverk og tar noen dager.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
21 38 60 65 , eller send oss en E-post til:
En tannkrone er en kunstig porselenstann som plasseres på en skadet tann, omtrent som en hette. Grunner til å velge tannkrone som behandling kan være f.eks. hull (karies) eller knekt/frakturert tann. Tannlegen må da slipe ned tannen noen millimeter med et bor for at tannkronen skal passe på tannen (pilaren).
Noen ganger er tannen så skadet og kort at den ikke kan bære en krona alene. Da kan tannlegen forlenge tannen med en stift. Stiften settes fast i rotkanalen. Dette fordrer at tannen er rotfylt. På stiften kan en krona så festes.
Karies:
Fraktur:
Fyllingsfraktur:
Tannkronen har bedre langsiktig prognose enn en stor fylling.
Det ser bedre og mer estetisk ut.
Materialet krymper ikke over tid, slik som plastfyllinger gjør. Dette fører til mindre risiko for karies under materialet.
Å få en krone tar vanligvis to besøk. Før første besøk er det viktig at du er nøye med munnhygiene, spesielt rundt tannen vi skal behandle. Betent tannkjøtt kan føre til blødning, som kan gjøre avtrykksprosessen vanskelig.
Første besøk:
Andre besøk:
En tannkrone har nemlig et individuelt design som kun passer tannen den er laget for. En tannkrone er dyrere enn en vanlig fylling. Det er flere grunner til dette, bl.a. at behandlingen tar lengre tid, en tannkrone krever erfaring og nøyaktighet av tannlegen, det er dyrere materiale som brukes, og deler av arbeidet med en tannkrone må gjøres av en tanntekniker.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
21 38 60 65 , eller send oss en E-post til:
Midt inne i tannen finner man et hulrom med nerver og blodkar kalt pulpa. En rotfylling innebærer at pulpa renses bort og erstattes med et plastisk, bakterietett materiale. Behandlingen strekker seg vanligvis over minimum to tannlegebesøk.
Selve inngrepet skjer under lokalbedøvelse og er vanligvis smertefritt. Etter at tannen er ferdig rotfylt, kan den bygges opp igjen. Dette gjøres med en tannfarget fylling eller en keramisk krone (porselen).
Dersom pulpa blir skadet og infisert av bakterier, kan den aldri bli normal igjen. Den vanligste årsaken til slike skader er dype hull i tannen. Resultatet kan bli tannsmerter, og en infeksjon som sprer seg til kjevebenet rundt tannens røtter. Ved å rotfylle tannen, fjerner man bakteriene og får kontroll på infeksjonen. På denne måten kan tannen reddes.
Alternativet til rotfylling vil være å fjerne tannen. Om ønskelig kan man så erstatte tannen med en keramisk bro eller et implantat med påmontert keramisk krone. Dette er løsninger som er vesentlig dyrere enn om tannen rotfylles og beholdes.
De fleste tenner kan rotfylles med svært godt resultat. Når resultatet likevel ikke blir som vi ønsker, kan dette ha ulike årsaker.
De vanligste er:
Selv om rotfyllingen er vellykket, kan det i noen tilfeller forekomme svake ettersmerter i tannen i opptil flere måneder etter at behandlingen er ferdig. Det er også viktig å være klar over at en rotfylt tann ikke er like sterk som før. Den er derfor mer utsatt for å knekke enn en frisk tann. Av og til vil det derfor være anbefalt å styrke tannen med en keramisk krone.
Prisen på en rotfylling avhenger av den tiden som går med til behandlingen. Arbeidet er teknisk vanskelig og tidkrevende og strekker seg normalt over minimum to tannlegebesøk. I tillegg kommer kostnaden med å bygge opp igjen tannen. Man vil derfor kunne få et skriftlig kostnadsoverslag i forkant av behandlingen.
I prosessen med å rotfylle en tann vil man normalt måtte gå en periode med en midlertidig fylling. Den midlertidige fyllingen skal hindre at nye bakterier kommer inn og infiserer pulpa.
Den midlertidige fyllingen er først myk og blir gradvis sterkere. Det er derfor viktig at man lar den være i ro i minst 1 time før man spiser.
En midlertidig fylling blir aldri så sterk som en vanlig fylling. Vær derfor noe forsiktig ved tygging. Ta kontakt dersom større biter knekker av den midlertidige fyllingen.
Tannen rundt den midlertidige fyllingen er svekket. Ta kontakt dersom noe av tannen faller av.
Ikke bruk tannstikker eller tanntråd i området ved den midlertidige fyllingen. Rengjør ellers tannen som normalt.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
21 38 60 65 , eller send oss en E-post til:
En bittskinne er en ortopedisk plate i hard plast som er avtagbar. En bittskinne brukes i de situasjoner hvor kjeveleddets skive er ute av riktig posisjon. En bittskinne benyttes også for å redusere snorking.
En bittskinne sitter enten på tennene i under- eller overkjeven. En bittskinne dekker alle tennene i den kjeven den er plassert i. Tennene i motsatt kjeve har kontakt mot bittskinnen. Denne ortopediske platen (bittskinnen) plasserer leddhodet i kjeveleddene i en forhåndsbestemt behandlingsposisjon når tennene er i kontakt mot bittskinnen.
Det er denne forhåndsbestemte posisjonen som velges for hver enkelt pasient som er viktig i behandlingen av pasienter med kjeveleddsyndrom.. Den valgte behandlingsposisjonen skal gi stabilitet i kjeveleddene og avlaste feilbelastning av tyggemuskulatur. I tillegg skal en bittskinne hjelpe til med å opprette en normal muskelfunksjon og redusere smerte.
En riktig utformet bittskinne vil ved kontinuerlig bruk løse opp muskelspenninger og redusere smerten i muskler og ledd. Behandling med bittskinne gir ingen permanent helbredelse for plagene. I det øyeblikket man reduserer, eller slutter å bruke bittskinnen vil tennene igjen kommer i kontakt med hverandre.
Behandling med bittskinne gjør ikke noe med de underliggende årsaksforhold til plagene, som for eksemple ustabile bittforhold. Behandling av årsaksforholdene krever en helt annen type behandling.
Behandling med bittskinne har den fordel at det er en reversibel form for terapi. Forholdene før behandlingen kan lett gjenskapes ved at man slutter å bruke bittskinnen.
Er man usikker på den endelige diagnose eller terapiform er bruk av en bittskinne fornuftig. Først for å etablere en stabil kjeveleddsposisjon, samt å få tyggemusklaturen til å fungere uten å være overbelastet.
Det finnes flere typer bittskinner man kan benytte i arbeidet med å komme frem til en endelig diagnose.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
21 38 60 65 , eller send oss en E-post til:
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
21 38 60 65 , eller send oss en E-post til:
Dersom det er et hull i en tann må det ødelagte (kariøse) tannvevet fjernes.
Deretter erstattes det med et tannfarget fyllingsmateriale.
Ved hjelp av forskjellige farger sørger vi for at fyllingen blir mest mulig lik den opprinnelige tannfargen.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
21 38 60 65 , eller send oss en E-post til:
Vi er opptatt av at du skal få en smertefri tannbehandling og at du skal føle deg godt tatt vare på når du blir behandlet hos oss. Som pasient er det deg som bestemmer hvordan du ønsker å bli behandlet og du vil alltid få tilbud om bedøvelse. Vi ønsker å planlegge behandlingen sammen med deg slik at den kan gjennomføres slik du ønsker.
Det finnes i dag mange forskjellige lokalbedøvende medikament som kan benyttes for at du skal få en smertefri tannbehandling. Det vanligste er å injisere bedøvelse med en liten sprøyte. Moderne sprøytespisser er nå så tynne at du nesten ikke kjenner stikket. Lokalbedøvelse av slimhinnen i munnen kan gjøres med spray eller med en krem. Det finnes også lokalbedøvende gel som kan benyttes i forbindelse med behandling av sykdom i tannkjøttet. Pasienter kan reagere ulikt på forskjellige virkestoffer. Derfor finnes det forskjellige typer bedøvelse. Noen har kort virketid og noen virker i mange timer. Valg av bedøvelse gjøres etter hva slags behandling som skal utføres.
Adrenalin er tilsatt mange bedøvelsesmidler for å begrense blødning fra såret. Det finnes også bedøvelse helt uten adrenalin for de som ikke tåler dette. Da er det gjerne tilsatt noe annet som gir tilsvarende effekt.
Bedøvelsen gir bortfall av følelse i et lite område av munnen og kanskje også deler av tunga. Denne nummenheten kan vedvare noen timer etter at behandlingen er avsluttet. I denne perioden er det lurt å være forsiktig med mat og varm drikke fordi du ikke vil kjenne om du tygger deg i kinnet eller brenner deg på kaffen.
Vi tilbyr timer både kveld og helg uten tillegg i prisen. På den måten kan du få utført behandlingen på et tidspunkt som passer godt for deg. Dersom du er litt nervøs og ønsker å ha noen med deg kan det være fint å kunne få en time på en kveld eller i løpet av helgen.
Hvis behandlingen tillater det velger du selv om du vil dele opp behandlingen i flere korte økter eller gjøre mye hver gang.
Du får alltid tilbud om lokalbedøvelse.
Dersom du føler deg veldig engstelig kan vi avtale at du tar et beroligende medikament før behandling.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
21 38 60 65 , eller send oss en E-post til: